BrainShake

Ik vind mezelf ook heel zielig
Ik vind mezelf ook heel zielig

 

Het is stil geweest de afgelopen maanden en ik zou willen dat ik daar een toffe reden voor had. Bijvoorbeeld omdat ik in een afgelegen gebied zat zonder internet,  op een verre reis was waar ik het zo druk had dat ik absoluut geen tijd aan dit blogje kon besteden. Helaas, de reden achter mijn afwezigheid is iets minder interessant. Ik ben uitgegleden bij een concertje en een behoorlijke hersenschudding opgelopen. Het positieve hieraan is wel dat ik bevestigd heb gekregen dat ik echt hersens heb. Inmiddels gaat het stukken beter en ik merk nog steeds dat er vooruitgang in zit. Ik ben nog steeds snel moe en heb vaak hoofdpijn, dus we blijven het lekker rustig aan doen. 

0 Berichten

Derk Bolt - Ontvoerd

De presentator van het tv-programma Spoorloos werd in de zomer van 2017 gegijzeld in Colombia, samen met zijn collega. Op het journaal heb je het vast voorbij zien komen. Gelukkig duurde de ontvoering relatief kort en waren de twee snel weer op 'vrije' voeten. 

 

Derk is in de pen geklommen en heeft de belevenissen vast gelegd in het boek Ontvoerd. Een aagje zoals ik wil natuurlijk weten wat er gebeurt is, aan de andere kant van het tv scherm. Derk schrijft prettig, eigenlijk net zoals hij spreekt. Ik hoorde zijn stem terwijl ik door de pagina's vloog. Het is geen literair hoogstandje, maar dat hoeft ook niet. Dit is het verhaal zoals hij het beleeft heeft. Het is eerlijk, en toch ook spannend al weet je in principe al hoe het afloopt. 

 

Ik heb gezien dat hij meerdere boeken heeft geschreven. Die staan ook gelijk op mijn verlanglijstje! 

0 Berichten

Vakantiebeurs 2018

Nanouk kwam met een idee, Nanouk zit namelijk vol ideeën, we gaan naar de vakantiebeurs! Ik wist echt niet wat ik kon verwachten, maar we wisten zelfs de 'mannen' mee te krijgen. Wel onder valse voorwendselen en dit was de eerste en gelijk de laatste keer. Toen ik de website onder ogen kreeg werd ik toch wel enthousiast en ook sprak ik een collega die volgens mij betaalt wordt om de beurs te promoten, maar hierdoor kreeg ik er steeds meer zin in. Dus zaterdag middag (veel te laat) gingen we trappelend op weg naar Utrecht. 

Europa

Ons beursavontuur begon op ons eigen continentje. De grote ANWB stands, vele Alpen wandeltochten en GRATIS Pilsner Urquel. We lopen rondjes bij de Slovenië balies en grijpen alvast een kaart van Ljubljana, die komt later dit jaar vast van pas! We verorberen een hotdog, snuffelen rond bij de dikke, warme, wollige sokken en gaan aan de pullen bier bij de Oostenrijkse bier stube. Mijn inziens een goed begin van de dag!

U.S.A.

Naast Slovenië hadden we een tweede doel, informatie verzamelen voor de trip naar New York. Op de één of andere manier konden we ons niet goed oriënteren tussen de diners, campers voor de roadtrips en neonborden en kwamen we alleen een kleine stand tegen waar we wel alvast een Amerikaanse stekker scoorden. 


Azië

Onze volgende stop is ons op één na favoriete continent, en om eerlijk te zijn ook de enige die we kennen naast Europa... De drukte was in ieder geval erg realistisch, dit was eigenlijk de enige hal waar ik me geïrriteerd heb aan de mensenhoop. Die viel over het algemeen 100% mee! Al snel kregen we de Djoser hut in het oog, echt fantastisch gedaan. Wanneer je hier naar binnen liep, had je echt even het gevoel ergens anders te zijn. Nanouk greep hier één van de dikke catalogussen, die haar uiteindelijk een lamme arm bezorgden. Inmiddels hadden we al best een stapel brochures, kaarten en boekjes verzamelt. Max wil eigenlijk inmiddels wel wat eten en kwijlt bij het zien van het Aziatische restaurant dat is opgezet. Ik praat het uit zijn hoofd, sorry Max, omdat ik nog even door wil lopen. Uiteindelijk zullen we nooit bij het restaurant belanden. 

Zuid-Amerika

Door een jungle van planten komen we terecht bij een lodge vol fotoboeken van Costa Rica, ook iets wat op onze bucketlist staat. We bladeren wat en giechelen stiekem om de privé foto's die in het boek staan, hopend dat ze niet van iemand in de buurt zijn. Opeens zie ik een bord van Columbus Magazine, 4 nummers voor een tientje + een reisplanner. Ik kon het niet helpen, voor ik het wist stond ik weer buiten met een tasje met alvast 2 uitgaves en het gekke reisplannertje in mijn handen. 

Afrika en het Midden-Oosten

Het was in deze hallen enorm rustig, heerlijk! Ik heb niet echt concrete plannen om hier iets te gaan bezoeken, dus het was meer struinen en rond kijken dan gericht ergens naar op zoek zijn. Bij het restaurantje in 'Afrika' pakken we een Habesha biertje, heel schattig, en worden we door een opdringerige vrouw benadert die vind dat we nog al onhygiënisch zijn omdat we ons broodje op het dienblad leggen in plaats van de plastic bordjes te gebruiken. Ik denk dat die hier komt om een cruise te boeken. Als Gijs zijn schouders naar haar ophaalt blijft ze ons nog een minuut of tien het boze oog geven. Een beetje ongemakkelijk... Verder moet ik zeggen dat ik weinig vervelende mensen (behalve onze inmiddels cranky mannen) ben tegen gekomen. Maar om eerlijk te zijn ben ik ook wel klaar met het struinen.  

Mash-up

Op een gegeven moment raakte ik behoorlijk gedesoriënteerd en leek eigenlijk alles in dezelfde hal te staan. Ik pikte nog wat boekjes over treinreizen, oost-europa, expedities naar Antarctica en kwamen we toch nog een stand over New York tegen. Helaas was dit niet echt was we gehoopt hadden dus heel lang liepen we hier niet rond. We besloten zo langzamerhand maar richting de uitgang te lopen toen we tegen Georgië aanliepen. Niet letterlijk gelukkig, maar Gijs stond al snel met een bekertje Georgische wijn in zijn handen en liet zich van alles vertellen door een oud inwoner van het land. Uiteindelijk reden we gesloopt terug naar Almere om een hapje te gaan eten, waar ik tijdens het hoofdgerecht al bijna in slaap viel... 

 

We hebben besloten volgend jaar weer te gaan, zonder mannen en met  een trolley voor onze kilo's aan inspiratiemateriaal!

0 Berichten

Voornemens 2018

Welkom in 2018! Helaas hebben wij dit jaar weer de loterij niet gewonnen, maar hebben we wel nog al onze vingers nog! 

 

In mijn vorige artikel heb je mijn terugblik op 2017 kunnen lezen. Niet meer dan logisch dat ik nu vooruit zal blikken op het komende jaar. Als het goed is zal er iets meer gaan gebeuren dit jaar, althans dat is het voornemen. 

 

Januari: We gaan inspiratie op doen op de Vakantiebeurs in Utrecht! En eind januari gaan we weer een weekendje verkassen met Max en Nanouk om te vieren dat ze haar laatste jaar als twintiger ingaat. 

 

April een weekendje weg, maar waar heen weten we nog niet.

 

Juli: Tábor Mighty Sounds Festival, zoals ieder jaar. 

 

Augustus:  Slovenië Punk Rock Holiday. Een festival waar we nog niet eerder geweest zijn. We maken ook een tussenstop in Ljublana en ik hoop de omgeving van Tolmin te gaan verkennen. 

 

Ergens:  Een weekend Texel om te skydiven!!!

 

Een week of twee naar Georgië, maar wanneer is ook nog niet bepaalt. 

 

November/December: Een lang weekend naar New York!

 

Meer afstrepen van de Reisbucketlist!

0 Berichten

Terugblikken op 2017

Het jaar is alweer bijna voorbij. Volgens mij is er nog geen enkel jaar zo snel gegaan als 2017. Ieder jaar nemen we ons voor om nog meer te doen dan het jaar ervoor, maar op de één of andere manier lijkt dit nooit te lukken. Als ik nu terug kijk vind ik het jammer dat er bijvoorbeeld niet meer van mijn bucketlist is afgestreept, of dat ik niet meer heb gezien van Madeira en zelfs Leuven. Toch is het absoluut geen verloren jaar. Dat zeker niet.

 

In januari zijn we naar Gent geweest, waar ik in een superheld ben verandert door een gevecht tussen twee junkies te stoppen.

 

In juli zijn we met de auto naar Tabór in Tsjechië gereden om voor de zesde keer te genieten van Mighty Sounds Festival.

 

In september zijn we een weekje naar het prachtige Portugese eiland Madeira geweest. We verbleven in de hoofdstad Funchal, maar maakten regelmatig uitstapjes. Bijvoorbeeld om de tocht van Pico do Arieiro naar Pivo Ruivo te lopen of naar São Vicente om het Vulkanisch Center te bezoeken.

 

In december gingen we nog even de grens over naar onze zuiderburen om de kerstmarkten van Leuven te verkennen. Ik kan niet wachten om nogmaals naar deze stad te gaan! Misschien de volgende keer in de lente…

 

Natuurlijk hebben we ook de nodige feestjes en festivalletjes in Nederland gehad. Mijn eigen 30ste verjaardag bijvoorbeeld, waar mijn lieve vriendjes een surpriseparty voor hebben georganiseerd in een park! Of het Jetlag Festival bij ADM in Amsterdam.

 

Wat dit blogje betreft ben ik redelijk productief geweest. Ik heb veel artikelen gepubliceerd en heb een Facebookpagina aangemaakt. Ik heb ook een hoop goede voornemens voor 2018, maar die lees je in een ander artikel.

 

In 2017 heb ik 3.5 keer zoveel bezoekers gehad als in 2016. Hieronder de drie meest gelezen artikelen van 2017: 

 

#1. 5 jaar in as

#2. De Held van Gent

#3. Ode aan Eten

 

 

Ik ben benieuwd wat 2018 met zich mee zal brengen. Ik heb er in ieder geval een goed gevoel over… 

0 Berichten

Kerstmarkt Bucketlist

Duitsland is natuurlijk van oudsher HET land om een kerstmarkt te bezoeken. Ik heb er inmiddels dan ook al wel wat bezocht. Ik begin een beetje nieuwsgierig te worden naar andere landen om een kerstmarkt te bezoeken. Na wat gegoogle ben ik op de volgende tien plekken (stiekem toch een oogje dichtgeknepen voor het Duitse Münster) gekomen die vanaf nu op mijn kerstmarkt-bucketlist staan: 

 

#1. Zwitserland! Ik heb echt sprookjesachtige afbeeldingen voorbij zien komen van de Zwitserse kerstmarkten. 

 

#2. Lapland. Hier komt de kerstman natuurlijk vandaan, dus mij lijken de kerstmarkten hier fantastisch. 

 

#3. Brugge. Deze stad staat ook hoog op mijn reguliere stedentrip lijstje, maar lijkt me prachtig met alle kerstlichtjes en nog net een tikkeltje schoner

 

#4. Wenen. Ik heb geruchten gehoord dat het heel mooi is, maar dat de mensen er niet zo leuk zijn. Tijdens een kerstmarkt, wil ik toch ook gewoon om me heen kijken en neem ik zelf wel gezelligheid mee. Wenen lijkt me echt een sprookjesachtige (kerstmarkt)stad. 

 

#5. Budapest. Eén van mijn favoriete steden van Europa en  is in de zomer ook gezellig, dus waarom niet in de winter? 

 

 

 

#6. Münster. De oudst bekende kerstmarkt (nikolausmarkt), voor het eerst genoemd in een document uit 1310. Alleen daarom hoort deze al op mijn bucketlist thuis.

 

#7. Londen. Ik heb het gevoel dat ze hier wel een goede sfeer kunnen neerzetten. Of komt het doordat ik gewoon graag een keer naar Londen wil...

 

#8. Zagreb en Cazma. Iets met een heus winterwonderland en lichtjes in Cazma (30 kilometer van Zagreb). De hoofdstad zelf was in 2016 de winnaar van beste kerstmarkt van Europa. Misschien geef ik Zagreb dan nog één kans en dan wel in de decembermaand..

 

#9. Valkenburg. Een kerstmarkt onder de grond, in de grotten van de stad. Dit lijkt me wel gaaf. Maar mijn beste vriendinnetje heeft me gewaarschuwd. Het schijnt tegen te vallen. Daardoor is deze niet van mijn lijst verdwenen, maar wel naar onder geschoven. 

 

#10. Polen. Geen stad, omdat ik niet kiezen. Ik wil graag eens naar Polen en tijdens de kerst lijkt me dit nog mooier. Maar ik hoor zo veel tegenstrijdige verhalen over de Poolse steden, dat ik niet weet waar ik naar toe zou willen. Suggesties?

1 Berichten

Break Free

Break Free is een programma met Chris Zegers op BNN. Het laat de verhalen zien van jonge avonturiers/reizigers, die niet meer thuis gekomen zijn. De familie en vrienden komen aan het woord en een maken dezelfde reis, of bezoeken plekken waar hun dierbaren zijn geweest. Sommige verhalen zijn gewoon heel dramatisch, maar andere frustrerend, omdat nog steeds niet duidelijk is wat er gebeurt is. Wat ik heel mooi vind is dat veel van de gebruikte muziek afkomstig is van de mp3-speler/I-Pod/Telefoon van de persoon zelf. Geheid janken geblazen, maar zeker een aanrader. Je ziet prachtige avonturen en portretten van mensen en hun liefde voor reizen. 

0 Berichten

Reisadvies Negatief

KRO heeft een reisprogramma met net even een andere insteek. Sander de Kramer bezoekt in 'Reisadvies Negatief' plekken die te maken hebben met oorlog, rampen, vernieling en andere gebeurtenissen die er voor zorgen dat de gemiddelde toerist deze plekken het liefste vermijd. Sander bekijkt en bespreekt deze plekken, praat met de locals en vertelt over de goede doelen die hier hun werk verrichten. Soms lijkt het wel een beetje een promo voor bijvoorbeeld Oxfam Novib. 

 

Toch vind ik dit programma (tot nu toe) indrukwekkend. Hoe de palmolie en papierpulp fabrieken heel Sumatra leeg kappen, terwijl de overheid een oogje dicht knijpt. Of Rwanda waar hij een kerk bezoekt waar de resten van 10.000 mensen uitgestald liggen, maar waar hij ook aangeeft dat het zien van de gorilla's één van de mooiste momenten uit zijn leven is. 

 

Okay, eerlijk, ik ben pas bij het eerste seizoen. De NPO heeft de uitzending gemist app verbetert en nu kun je veel verder terug kijken. Ik kende dit programma niet, maar ik heb mezelf de taak gegeven om alle afleveringen te gaan kijken. Je wordt toch weer met je neus op de feiten gedrukt, dat achter jou leuke vakantie misschien een hele andere wereld schuil gaat. 

0 Berichten

Travel Diaries App

Een makkelijke app/website om een reisdagboekje op te stellen en kunt laten afdrukken. Je kunt kiezen voor hardcover of softcover. Je kunt zelf de lay-out instellen en de boel personaliseren. Ik vind het makkelijk in gebruik en je krijgt er een heel leuk aandenken voor terug. Ik ben nog bezig met het maken van de dagboekjes, maar ik hoop binnenkort een kast vol met onze eigen avonturen te hebben. 

 

De prijzen van het afdrukken zijn redelijk en afhankelijk van de kaftsoort en van het aantal pagina's. 

0 Berichten

Happy Birthday ADM!

Lieve ADM

 

Een hele fijne 20ste verjaardag toegewenst. Helaas kan ik er dit jaar niet bij zijn (iets met een luie puber logee). In de ruim vijf jaar dat we elkaar kennen hebben we al veel mooie herinneringen gemaakt. 

 

Bij onze eerste ontmoeting stond ik in vuur en vlam. Robodock is misschien wel het gaafste feest/festival waar ik ooit geweest ben! De bizarre robots, de gave 'Flaming Lotus Girls' met hun reusachtige vlammenwerpers en het theater op de zijkant van het gebouw, zucht ik zou dit graag nog eens willen meemaken. 

En dan het Tijdfestival, ook zo een dingetje. De gigantische zandloper midden in de hal, de artiesten die aan haken in hun rug rondzwaaien en de freaky tentoonstelling. 

En die keer dat we in het zonnetje aan het genieten waren van de vrolijke reggae optredens. Niets geks, gewoon hangen in het gras. Of het doordeweekse optreden van Buffos Wake, waar ik onverwachts erg blij van werd. En natuurlijk je eerdere verjaardagen, die altijd tot in de late uurtjes voor vermaak hebben gezorgd. 

Lieve ADM, ik wens je een hele fijne avond toe! Ik zal op je proosten! En (ik blijf hoop houden) nog vele, fijne jaren toegewenst! Ik blijf in ieder geval duimen!

 

Liefs Mandy

0 Berichten

Waus van Waes

De Belgische Tom Waes maakt een fantastisch reisprogramma wat wordt uitgezonden op de NPO. Wat ik gek vind, is dat ik maar weinig mensen spreek die kijken naar dit programma. 

 

Tom Waes vind ik een toffe presentator, vroeger keek ik ook naar het programma Tomtesterom, waarbij hij een soort 'DIY handleidingen' ging testen. Geweldig! Een jaar of twee/drie geleden zag ik ineens Reizen Waes voorbij komen op uitzending gemist en ja hoor! Weer een toppertje! De uitzending over Tuvalu, het eiland dat langzaam in de zee verdwijnt, of de man in Albanië die door een oude vete het huis al jaren niet uit durft maken best indruk. Maar ik zou door zijn insteek ook sneller bepaalde bestemmingen overwegen, zoals Sierra Leone of Bangladesh om maar wat te noemen. 

 

Naast de serie op televisie zijn er ook twee boeken verschenen over zijn reizen. Niet alleen voor Reizen Waes, maar ook in andere programma's. Reizen Waes 2 heb ik verslonden, maar nu moet ik op zoek naar een papieren versie van deel 1... maar die kan ik alleen als e-book vinden...

 

Maar hoe dan ook, het programma en het boek zijn beide echt wel een aanrader. Zelfs Gijs vind het een toffe vent en vind andere reisprogramma's zelfs niet boeiend meer.

 

 

0 Berichten

5 x Cheap Cheap

#1 Geen totaalpakketje

#1 Geen totaalpakketje boeken

 

Mensen zijn vaak verbaast als ik vertel dat ik niet een vlucht + hotel + transfer via een website boek. 'Hoe kom je naar je hotel dan?'. Ik heb zelf eigenlijk nog nooit overwogen om op deze manier op vakantie te gaan. Ten eerste wil ik liever niet te lang in hetzelfde verblijf zitten of in dezelfde plaats. Ik kijk en boek meestal via Booking.com, maar kijk wel eerst op de site van de aanbieder zelf om te kijken of dit goedkoper is. Ik zou dit wel verwachten, maar dit is eigenlijk bijna nooit zo.

 

Tja en hoe kom je van het vliegveld of station naar je hotel? Soms met een hoop gedoe, zoals in Budapest, maar meestal gaat het soepeler. Of met het openbaar vervoer, dit zoeken we dan van te voren uit. Anders pakken we een taxi. Dit doen we natuurlijk sneller in een goedkoop land.

 

Gijs is vaak weken bezig met het zoeken naar een goedkoop ticket, maar hij vind dit ook leuk om te doen. Gaan we vanaf Schiphol, of vanaf Brussel of Düsseldorf? Toen we naar Myanmar gingen was het goedkoper om een treinticket en overnachting in Düsseldorf te regelen, dan dat we zouden vliegen vanaf Schiphol.  

#2 Bagage

Bij mij is de hoeveelheid bagage in de laatste jaren behoorlijk geslonken. Van een overvolle backpack, waar ook nog van alles aan vast gebonden was, naar een kilo of 8 voor een reis van 4 weken. Het liefst zou ik alleen handbagage meenemen, dan hoef je ook niet zo vroeg op de luchthaven te zijn en kun je zo weglopen als je op de plaats van bestemming bent. 

 

Ik rol tegenwoordig mijn shirts strak op, in plaats van te vouwen. Andere paren schoenen stop ik vol met sokken en een dikke trui of vest trek ik aan in het vliegtuig, daar is het toch altijd koud. Het grootste en meest lompe paar schoenen (behalve de wandelschoenen, die trek ik echt niet aan als het niet hoeft) doe ik ook aan tijdens het vliegen of reizen. 

 

Mijn toilettas houdt ik ook altijd zo summier mogelijk (als ik met alleen handbagage wil reizen). Ik heb sowieso geen bakken met make-up, maar op vakantie neem ik alleen het hoognodige mee. Ook shampoo, crèmespoeling en douchegel laat ik thuis (alleen zilvershampoo, anders loop ik straks met een gele coupe). Ook tandpasta gaat niet mee in de tas. Deze dingen hebben ze ook wel op de plek waar je heen gaat. Als ik mijn backpack bij me heb en deze in moet checken, dan neem ik uiteraard mijn eigen troepjes wel mee, dit scheelt ook centjes). 

#3 Supermarkt

Op vakantie heb je altijd de neiging om op een terrasje te gaan zitten. Natuurlijk doen wij dit ook regelmatig, maar eigenlijk vinden we het net zo leuk om wat drankjes in de winkel te halen en ergens aan het water of in een park te relaxen. Ook dit scheelt enorm. Het ontbijt is ook een dingetje waar op bespaard kan worden. Soms is het ontbijt bij je verblijf gratis, maak hier vooral gebruik van. Of haal een broodje bij de supermarkt, vaak zijn hier gewoon belegde exemplaren te koop. 

#4 Tours

Veel tours door een stad zijn overbodig, althans dat is mijn mening. Vooral een tour van 'highlights' zou ik nooit doen. Je wordt dan in een busje gepropt, rijdt langs alle bezienswaardigheden van de stad, die ook lopend of met het openbaar vervoer kunt bereiken. Alleen dagtrips naar plekken waar je anders niet komt, of met extra's die je anders niet snel meemaakt, die zijn natuurlijk wel weer leuk. 

 

Wat ik wel doe is de sites van deze aanbieders bekijken en hun route van hoogtepunten lekker overnemen...Gratis en voor niets!

#5 Verblijf

Het boeit mij nauwelijks waar ik verblijf als ik ergens anders ben. Natuurlijk wil ik wel een schoon bed, maar voor het geval dit niet zo is, dan leg ik mijn eigen hamam-doekje wel neer. Als er maar een bed staat! Als ik echt iets unieks voorbij zie komen, of bij een eerste nacht, wil ik nog wel eens iets duurders boeken. Meestal kijk ik niet verder dan de tien goedkoopste verblijven op booking.com. Check ook altijd even op de site van het verblijf zelf, het kan zijn dat dit goedkoper is. Dit was het geval bij Hostel Station in Keulen. Het scheelde echt een meer dan een tientje. 

0 Berichten

Flashback Madeira

 

Wie? Gijs en ik

Wat? Madeira, een autonoom Portugees eiland, dat eigenlijk dichter bij Marokko ligt. 

Wanneer? 2 t/m 9 september 2017, 7 nachten

Waar? Recidencial Funchal. Het is op zich een prima verblijf, maar ik wou dat ik oordoppen mee had. Het is goedkoop en het ligt echt op een perfecte locatie. 

 

Het was een brave vakantie, we hebben het geen enkele dag echt laat gemaakt. Ik denk dat we toe waren aan wat rust. We werken allebei fulltime, proberen tussendoor nog te verbouwen en ik kan niet zo goed "nee" zeggen, dus er komen altijd wel andere dingen tussendoor. Maar ach, een chill vakantie mag ook wel eens... 

 

Madeira volgens Gijs: "Groen, bergen en piraten"

Do's

#1. Wandeling van Pico Do Arieiro naar Pico Ruivo.

Bereidt je thuis alvast een beetje voor en neem je wandelschoenen mee. Ik vond de tocht, vooral het einde, enorm zwaar en ik heb drie dagen spierpijn gehad. Maar ik ben natuurlijk een luie donder en totaal niet getraind. Toch zou ik het zo nog een keer doen, het was zooooo ontzettend gave tocht!

#2. Levada Caldeirão Verde.

Op de tweede plaats toch  nog een wandeltocht. Deze is wel een stuk makkelijker en komt uit in de groene ketel, één van de mooiste plekken waar ik ooit geweest ben. 

#3. Walvissen spotten. 

Al heb ik maar één walvis gezien en geen dolfijnen, toch is dit echt een aanrader. Het varen alleen al is relaxt en je hebt ook een goede kans om wat bijzondere dieren te spotten.

Dont's

#1. Santana. 

Ga niet speciaal voor de UNESCO huisjes naar het stadje Santana. Dit was echt een enorme afknapper. De hutjes zijn gewoon toeristen shops. 

#2. Vulkanisch Center in São Vicente

Hoewel de grotten wel gaaf zijn en ik zou deze ook wel aanraden voor wat afwisseling, zou ik tour door het center zelf afraden. Misschien is het voor kinderen leuk, maar ik had liever gewoon de tentoonstelling bekeken. Misschien zouden ze dit eens kunnen updaten... 

Spijt?

Van een aantal dingen heb ik wel spijt. Dat we ons hele verblijf in Funchal hebben gezeten bijvoorbeeld. Niet alleen door het lawaaiige hotelletje, maar ik was het na drie dagen wel een beetje zat. Ik weet niet of het beter was geweest om een aantal dagen naar de andere kant van het eiland te gaan, aangezien we elke keer dat we daar waren alleen maar bewolkte luchten hebben gezien. Toch zou ik, als ik het over kon doen, een aantal dagen in een andere plaats verblijven. 

 

Ik heb ook spijt dat ik geen volle tour heb gedaan op een boot. Wij hebben een halve dag op het water doorgebracht, maar je had ook de optie om een hele dag, met een bezoek aan de Desertas Islands, te boeken. Dan ging je ook nog even op zoek naar zeehonden. Dit knaagt wel een beetje. 

 

Ook vind ik het jammer dat we niet naar de rotsbaden zijn gegaan. We wilden dit eigenlijk doen tijdens onze trip naar São Vicente, maar Gijs had zijn zwemkleding niet mee genomen.

0 Berichten

Roadtrip Groningen

Mijn moeder en ik gingen vaak 'roadtrippen'. Gewoon de auto instappen en we zien wel waar we uitkomen. Soms was er wel een plan, maar meestal waren dit spontane uitjes.

 

Onze roadtrip naar Groningen in 2008 was redelijk uitgedacht. Mijn moeder was op dat moment bezig met stambomen, die van haar en die van mij. Het meeste van haar moeders familie komt uit Groningen, dus ze kwam behoorlijk wat plekken tegen die ze graag wilde bezoeken. Dus springen we in de auto...

Garsthuizen

Garsthuizen is een klein dorp op een dijk, waar een hele clan Krijgshelden heeft gewoond (wat een toffe achternaam). Mijn moeder kwam hier als klein Margootje regelmatig en had hier mooie herinneringen aan. Dit moest dus wel één van de stops worden. Het dorp is ontstaan in de 11e eeuw en zou toen 'Gershuizen' geheten hebben. Gers is oud Fries voor gras, dus echt een spannend dorp zal het niet geweest zijn. De kerk die ooit in Garsthuizen stond is helemaal gesloopt. Het dorp hoopt het te kunnen renoveren, maar hier is geen budget voor. Dat is best sneu. Toen ik er was, stond het grootste gedeelte er nog wel. Alleen de toren hadden ze alvast afgebroken omdat deze op instorten stond. 

Symensoord

Een straatje in Garsthuizen waar de opa en oma van mijn moeder woonde. Mijn overgrootopa was 'kunstenaar' en heeft het straatje geschilderd. Het schilderij hing jaren bij ons in de gang en het was best gek om het in het echt te zien. 

Allersmaborg

Een oude borg met een rijke geschiedenis. Er was een link met de stamboom van mijn moeder, maar ik heb geen idee meer wat het nu was... 

Menkemaborg

Eigenlijk hetzelfde verhaal als de Allersmaborg, ik weet dat er een connectie is, maar wat, dat is me ontgaan. 

0 Berichten

Confessions of a cafeïne junkie

Ode aan koffie

Koffie is geweldig, het lekkerste drankje ter wereld! Ik kan me mijn eerste bakkie pleur niet herinneren, ik begon er al vroeg mee. Als we bij een vriendin van mijn moeder langs gingen, dan dronk ik snel haar kopje leeg, heerlijk! Ik wordt ook echt chagrijnig als ik 's ochtends geen koffie drink en krijg zelfs hoofdpijn. Hoe bedoel je verslaafd?!?

Bonen of bessen?

Op Bali, Indonesië, heb ik een plantage bezocht. Pas hier kwam ik erachter dat koffiebonen niet zoals pinda's onder de grond groeien, of als een erwt in een omhulsel aan een plant groeien, maar dat het bessen zijn die aan een boompje groeien. Eigenlijk zijn het pitten die wij bonen noemen. Heel raar... Op deze plantage woonden ook een stel Luwaks, een soort katachtige vosjes. Deze eten de bonen, maar kunnen de pit niet verwerken en deze wordt in zijn geheel uitgekakt. Hier maken ze Kopi Luwak van, een van de duurste soorten, ook wel Cat-Poo-Chino genoemd. Een oud vrouwtje zit achter een grote pan de pitten te roosteren en vervolgens worden deze tot een poeder gestampt. 

 

Nu is het zo dat je helaas niet overal goede koffie hebt. In Europa kan je meestal nog wel een lekker bakkie krijgen, al was ik enorm teleurgesteld in Kroatië, wat een gore koffie. Vooral in Split werd ik bedonderd. Bestel je een cappuccino, krijg je zwarte koffie waar ze de staafmixer doorheen hebben gehaald zodat er een beetje schuim op zit. Gatverdamme! 

 

Nu neem ik altijd een aantal zakjes oplos cappuccino mee, voor het geval de koffie ergens niet te zuipen is. Zoals ik zei, ik ben een verslaafde en kan echt niet zonder. Gelukkig konden we in Myanmar eigenlijk overal wel goede koffie vinden. Wat ik wel vreemd vond is het feit dat Pyin Oo Lwin zichzelf een echte koffie stad noemt en er zitten een hoop plantages, maar lekkere koffie heb ik niet kunnen vinden... 

Ice Ice Baby

Nu heb ik in Myanmar een nieuwe ontdekking gedaan. Ik ben niet zo een topper in het volgen van allerlei trends, dus ik was niet op de hoogte van de opkomst van de IJskoffie in ons eigen land, maar in Myanmar heb ik ze verslonden. Echt heerlijk! Hoe goor de gewone koffie daar is, hoe smakelijk de ijs variant. Gelukkig is het niet moeilijk na te maken. Het is een kwestie van je eigen pot koffie, met eventueel melk en suiker laten afkoelen en een ton ijsklontjes er in gooien. In Myanmar krijg je er een los glaasje met vloeibare suiker bij (wat ik aanzag voor een shotje alcohol, wat een zoete shock).

0 Berichten

5 redenen om naar Edinburgh te gaan

#1 Pubs, Pubs & nog meer Pubs

Hele straten vol met alleen maar pubs (Rose Street), maar bezoek ook World's End voor een mooie geschiedenis, of juist Sheep Heid Inn, waarschijnlijk de oudste pub van Schotland. Wil je juist iets hippers? Ga dan naar BrewDog! Op internet zijn miljoenen lijsten met de beste, leukste, mooiste, meest geweldige pubs in Edinburgh te vinden. 

#2 Spookverhalen

In elke steeg of close en in elk hoekje lijkt het wel te spoken. Lees de bordjes in de pubs en bezoek Mary King ´s Close voor deze verhalen. Natuurlijk zijn er ook gidsen die je de meest griezelige verhalen tijdens een tour kunnen vertellen. 

#3 Het accent!

Ik denk dat ik het Schotse accent het mooiste accent van de wereld vind... 

#4 Regen

Ik heb een hekel aan regen, maar als je hier rond loopt, dan hoort het een beetje druilerig te zijn. Als het tof is om een stad in de regen te zien, dan moet het wel een gave plek zijn!

#5 Gefrituurde Mars

Bizar, maar lekker! Maar niet alleen de gefrituurde Mars is goed te eten, eigenlijk is alles wat ik in Edinburgh heb gegeten lekker. Alleen de haggis heb ik niet aangedurfd...

0 Berichten

Next up: Madeira

Nadat we terug zijn gekomen uit Myanmar begint het al snel weer te kriebelen. Eigenlijk zouden we in 2017 niet op vakantie gaan, zodat we in 2018 naar Costa Rica kunnen en Gijs zijn ogen kan laten laseren. Maar we hebben zoveel minder uitgegeven in Myanmar, dat we besluiten te kijken voor een weekje weg in September. Niet te ver weg in ieder geval en niet te duur. 

 

We goegelen mooie eilanden in Europa en komen al snel terecht bij Madeira, het bloemeneiland, dat deel uit maakt van Portugal, maar eigenlijk dichterbij Marokko ligt. We bekijken wat plaatsjes en zoeken filmpjes op Youtube. Al snel besluiten we niet verder te zoeken, Madeira it is!

 

Ineens komen we het overal tegen, reisprogramma's, blogs en zelfs in het nieuws over het prachtige (uhum) beeld van Cristiano Ronaldo dat bij het vliegveld op het eiland is geplaatst. 

Boeken en zoeken

Ik probeer na ons definitieve besluit zo min mogelijk te zoeken naar plekken en tickets. Ik zoek nog even op hele andere plaatsen in de hoop dat er niet voor zorg dat de prijzen voor de vliegtickets door ons zoekgedrag worden beïnvloed. Ik weet nog steeds niet of dit nu waarheid is, maar in mijn ogen wel. Eerst boeken, dan verder zoeken!

 

Helaas zijn de tickets toch net even wat duurder dan ik in eerste instantie had berekend, maar toch is het officieel, het weekje Madeira is geboekt! Volgende stap: Voorpret!!

0 Berichten

Not all those who wander are lost...

But I am...

Yangon

In Yangon waren we op de eerste dag vreselijk verdwaalt. Dat is best knap, aangezien de stad gewoon als een grid is opgebouwd. In dit geval wisten we gewoon niet meer in welke straat ons hotel was. We hadden een kaart bij ons, maar die sloeg helemaal nergens op. Vragen aan de locals schoot ook al niet op, die wezen ons allemaal een andere kant op. Volgens mij hadden ze gewoon niet zo veel verstand van een kaart en was het geen opzet. Na ongeveer drie uur struinen kwamen we Koko Win tegen, die ons tegen een vergoeding terug bracht naar het hotel. Hij heeft ongeveer anderhalf uur met ons meegelopen. Het allerergste was nog dat we een aantal keren gewoon 2 straten van het hotel vandaan waren. 

Jakarta

In Jakarta hadden we het geniale idee om te gaan lopen naar de haven. We hadden wel een vermoeden waar we heen moesten lopen. Ik weet niet waar dit plan vandaan kwam en waarom we dachten dat het een goed idee was om in het donker door een onbekende stad te gaan lopen, maar al snel kwamen we in behoorlijk ongure buurtjes terecht. Een jongen wilde ons een donkere en verlaten steeg insturen. Hier zijn we maar niet op in gegaan. Uiteindelijk kwamen we bij een brug terecht, waar een hele wijk van karton en plastic was gebouwd. Het voelde niet goed en gelukkig stopte er uiteindelijk een taxi (nadat er een stuk of tien al waren doorgereden) die ons veilig terug naar ons verblijf bracht.

Venetië

In Venetië kreeg ik zo een buikkramp dat ik bijna niet rechtop kon lopen. We wilden terug naar onze camping, maar konden het busstation niet meer vinden. We hebben volgens mij wel honderd rondjes gelopen. De wegwijzers in deze stad slaan echt helemaal nergens op... 

Budapest

De tweede dag dat we in Budapest waren besloten we van ons hostel naar het centrum te gaan lopen. De dag ervoor hadden we dit ook gedaan. Ik weet niet hoe we het voor elkaar hebben gekregen, maar we kwamen bij een snelweg terecht. In de volle zon moesten we nog een uur langs het water lopen om in het centrum terug te komen. Dit was niet zo een gezellige wandeling...

0 Berichten

Cats of Gili

Vanaf het moment dat we voet op Gili Trawangan zette, zagen we hoeveel katten er rondliepen. De meeste zagen er nogal verfomfaaid uit. In eerste instantie dachten we nog dat er veel hun staart misten, maar dit schijnt normaal te zijn bij bepaalde rassen die hier rond lopen. Sommige hebben bijna geen staart, de ander heeft een korte of een exemplaar met een knik erin. Dezelfde avond hadden we al veel harige vrienden gemaakt, tegen het advies van alle gezondheidsorganisaties in.

 

Één van hen stool echt ons hart. Terwijl we naar Bintang Beach liepen op Gili Air, hoorde we geritsel. Het was pikkedonker en we liepen met ons mini zaklampje om niet te struikelen over alle aanmeer touwen van de bootjes. Na een paar keer hysterisch omdraaien en achter ons speuren, zagen we een heel klein rood katertje, dat flink moest knipperen tegen het felle licht van de zaklamp. Hij rende met ons mee naar de bar en jaagt ondertussen op de krabbetjes die door ons lampje  weg vluchtte. Eenmaal bij de bar, gaat ie doodleuk naast ons zitten en laat zich vertroetelen. Ondertussen had ie ook al een naam: Kareltje. Natuurlijk moesten we hem achterlaten, maar ik denk serieus nog steeds aan het beestje.

 

Daarom besloot ik toch maar eens  te kijken of er wel hulp is voor de beestjes. Gelukkig is dit er! The Cats of Gili is een organisatie die probeert de katten op de eilanden te helpen door ze medische zorg te geven en te neutraliseren. Een paar keer per jaar organiseren ze een dierenartsenpost, waarbij alle zorg wordt gegeven en grote neutralisatie acties worden gehouden. Wanneer deze stichting wilt steunen hoeft dit niet met een donatie. Je kunt ook hun facebook en website in de gaten houden. Hier wordt vaak hulp gevraagd bij het vervoeren van de katten van het ene eiland naar het andere. Dus als je toch op de eilandhopper stapt, kun je net zo goed een beestje meenemen.

 

 

www.catsofgili.com

0 Berichten

Voorbereiding

Als ik ga nadenken over een volgende bestemming, dan wordt ik al helemaal nerveus. Ik wil zoveel plaatsen bezoeken, zoveel reisjes maken, ik denk niet dat ik kan kiezen... Wanneer ik het er dan even met Gijs over heb en we hebben daadwerkelijk een datum geprikt, dan zijn we er altijd binnen vijf minuten uit. Toch wil ik ooit nog een pot vullen met briefjes met daarop bestemmingen, ik denk stedentripjes, om daar een plek uit te grabbelen. Maar vooralsnog is dat niet nodig. 

 

Wanneer we eenmaal een plek op het oog hebben begint de voorpret. Wat is er te doen, hoe komen we daar en waar gaan we verblijven. 

Tickets

Gijs is degene die zich met de tickets bemoeit. Ik ben hier veel te ongeduldig voor. Hij kan uren zoeken, maar tegenwoordig proberen we dezelfde avond en in de dezelfde sessie nog te boeken. We hebben gehoord (en gemerkt) dat hoe meer je op dezelfde bestemming zoekt, hoe hoger de prijzen worden. Je merkt het al op het moment dat je een bestemming zoekt op Google, vervolgens krijg ik aanbiedingen van Booking.com in mijn e-mail... 

 

Maar goed, Gijs is dus de ticketmaster en weet altijd wel wat "goedkoops" te vinden. Toch boeken we het meest via cheaptickets.nl en via Tix. Heel af en toe boeken we het rechtstreeks bij de maatschappij zelf. Vooral bij Easyjet werkte dit goed. We vlogen bijna altijd met deze maatschappij naar Praag. Tegenwoordig hebben zij behoorlijk ongunstige vertrektijden en door een eigen terminal op Schiphol zijn de prijzen behoorlijk gestegen. 

 

Om goedkoper uit te zijn proberen we om zo veel mogelijk met alleen handbagage te reizen, maar als we naar een festival gaan moet de tent ook mee en boeken we voor één persoon ruimbagage of natuurlijk bij de wat langere reizen nemen we wel wat meer mee. Daarnaast kijken we of andere luchthavens goedkoper zijn. Zo zijn we naar Indonesië gevlogen vanaf Brussel en naar Myanmar via Dusseldorf. De reis er naar toe en de overnachting in de buurt maken het alsnog voordeliger. 

Lijstjes

Op het moment dat de tickets in de pocket zijn, mag ik aan het werk. Ik maak een miljoen lijstjes, wat moeten we regelen, wat moeten we kopen, waar wil ik heen, wat wil ik zien, waar gaan we slapen en vooral belangrijk...wat wil ik allemaal eten! 

 

Allereerst de belangrijke zaken, de echte voorpret komt in een ander artikel aan bod: 

 

- Is mijn paspoort nog geldig

- Moet ik een visum regelen

- Zijn er vaccinaties nodig of bijvoorbeeld malaria pillen

 

Het paspoort is natuurlijk snel te checken, maar voor sommige landen moet je paspoort nog een half jaar geldig zijn, zo ook voor Myanmar en Gijs moest dus een nieuw paspoort gaan regelen. Doe dit gewoon ver van te voren om stress te voorkomen. 

 

Een visum is meestal redelijk makkelijk voor elkaar te krijgen. Toen ik in 2013 naar Indonesië ging, konden we het formulier in het vliegtuig invullen en vervolgens bij de luchthaven van Jakarta inleveren en hoppa mijn paspoort werd gestempeld. Myanmar was weer een ander verhaal. Het visum moet van te voren geregeld worden, maar Nederland heeft geen ambassade die bezocht kan worden, dan zou je naar Brussel moeten. Dit was me toch een beetje te veel van het goede en er kwam geen gelegenheid om dit te kunnen combineren. Ik had gelezen dat het ook via internet zou kunnen met een e-visum, maar toch is dit best eng. 

 

Ik heb denk ik een uur gedaan over het invullen van het aanvraagformulier en heb tijdens me tijdens het wachten op de bevestiging best druk lopen maken. Straks wordt het afgewezen... Gelukkig kreeg ik de volgende dag al bericht dat alles in orde was, we hebben een visum!

Vaccinaties en pillen

Helaas is het soms nodig om maatregelen te treffen om je gezondheid op reis te bewaken. Via de GGD zijn vaccinaties en bijvoorbeeld recepten voor malariatabletten te verkrijgen. Wel willen ze best veel van je weten, de laatste keer was ik bijvoorbeeld helemaal vergeten om het reisprogramma mee te nemen om toe te lichten welke gebieden we allemaal zouden binnen gaan. Daarnaast raadt ik ook aan om zelf wel even de mogelijkheden te onderzoeken. Bij ons wilde ze een middel aanraden dat door Amerikanen (blegh) veel gebruikt wordt, maar vol zit met antibiotica. 

 

Ook kan het zijn dat ze bij de GGD zonder bepaalde vaccinaties komen te zitten, dit is vaak zo in het hoogseizoen. Het is geen verplijchting om je te laten vaccineren. In Almere heb je bijvoorbeeld Reisprik.nl, waar je ook terecht kunt. 

 

Wat betreft de malaria tabletten, hier heb ik een artikel over geschreven. Ik vond de eerste keer best heftig, toen zat ik aan de Malarone, maar de tweede keer had ik Lariam en dit viel we 100% mee. Lees hier meer over in Lariam VS Malarone.

 

Hoewel ze overal altijd waarschuwen geen straatdieren te aaien en op te passen met apen, vind ik dit altijd lastig. Trouwens niet om weg te blijven van de apen, die vind ik maar hinderlijk, maar de katten... Ik kan er niets aan doen, ik MOET ze gewoon aaien. Ik ben ook tot nu toe niet gekrabd of gebeten. Wel heb ik een aanvaring gehad met een paar straathonden wat voor mijn gevoel best mis had kunnen gaan. 

0 Berichten

Welk land staat het hoogst op jou reisbucketlist?

Voor mij staat het hoogst op de lijst: Bora Bora. Maar dit iets wat niet snel zal gebeuren, of ik moet spontaan rijk worden. Mijn moeder was "fan" van Bora Bora en grapte altijd dat haar as hier uitgestrooid moest worden. 

 

Gijs kiest voor Costa Rica en Georgië. 

Gregor

Ik denk het noorden van Finland, dat is gewoon mooi en je hebt er veel alternatieve mensen. Of Japan, vanwege de cultuurverschillen. Stiekem zou ik ook graag naar de Galapagos willen, maar omdat dit slecht is voor het milieu zou ik het niet snel doen. 

Neomie

De Malediven lijken me heel mooi, maar Australië staat ook heel hoog!

Remy

Mijn plan is om met een camper in Nieuw Zeeland rond te reizen, ik hoop dat ik dit volgend jaar kan doen. 

Suzanne

Nieuw Zeeland, de natuur lijkt me daar heel mooi.

Robert

Hawaii, Japan en Costa Rica

Max

Australië

Regina

De Malediven, maar daar ga ik  ook heen. Als geld er niet toe zou doen, dan kies ik Bora Bora.

Nanouk

Canada denk ik!

Marieke

Belize, ik moet en zal in het blauwe rondje in de zee zwemmen! En Edinburgh, ik wil de spooktoer doen!

Harmen

Vanaf mijn elfde wil ik al eens naar Santiago de Compostella lopen. 

0 Berichten

Lariam VS Malarone

In 2013 ben ik met Gijs, Max en Nanouk naar Indonesië geweest. Omdat we net een paar dagen te lang in malaria gebied (Lombok) zouden verblijven konden we aan de medicatie. Van GGD kregen we Malarone voorgeschreven. Dit slik je iedere dag en je begint een paar dagen voordat je het gebied in gaat en slikt nog even door als je dit weer hebt verlaten. 

 

Ik kreeg vreselijke nachtmerries en ook Gijs en Nanouk hadden hier last van. Gijs heeft bijvoorbeeld een bus anti-muggen spray midden in de nacht leeg gespoten, omdat hij er van overtuigd was dat het vol met miljoenen muggen zat. Hij was 's ochtends zelfs verbaasd dat hij geen bulten had. 

 

Ik dacht dat er inbrekers het hutje binnen kwamen en stond al klaar met een prullenbak in mijn handen. Er was niemand te bekennen, het was gewoon een soort hallucinatie. Dat is het enge, je droomt iets geks, wordt wakker en vervolgens gaat de droom gewoon door... 

 

Toen ik las dat ik Myanmar weer aan de pillen kon, was ik niet zo blij. Zelfs een beetje huiverig, moet ik bekennen. Maar bij de GGD gaf de consulent aan dat we Lariam konden proberen, dit slik je maar één keer in de week en je begint er een paar weken van te voren mee. "Je haalt er gewoon één, als het niet bevalt kan je altijd nog over gaan op Malarone" geeft ze aan. Daarnaast zijn de Lariam pillen uiteindelijk een stuk goedkoper. 

 

Ik heb alleen de volgende dag na het slikken een wazig gevoel, een soort verdoofd gevoel, maar verder helemaal niets! Geweldig! Ik zweer bij de Lariam! Het enige nadeel vind ik zelf het wekelijks slikken, hierdoor kom je niet in een ritme en we zijn ze dan ook wel eens vergeten. Bij de Malarone wordt het gewenning om ze elke dag te nemen, maar als dat alles is...

0 Berichten

Wat is je mooiste bestemming en waarom?

Elke maand wil ik een groep mensen een vraag stellen over reizen. Wat is je mooiste bestemming, waar wil je ooit nog eens naar toe, wat is het vervelendst dat je op reis hebt meegemaakt, en ga zo maar door. De eerste vraag is: Wat is je mooiste bestemming en waarom?

 

De antwoorden van totaal verschillende mensen kun je hieronder lezen. Om alvast even af te trappen zal ik mijn eigen antwoord geven. Mijn mooiste bestemming is absoluut Bagan in Myanmar, daar voelde ik me net een ontdekkingsreiziger tussen alle tempels.

 

Gijs vind het moeilijk om maar één plek te kiezen, Bagan staat hoog op de lijst, maar ook met de trein door Slovenië was fantastisch. Het is zo lastig om één bestemming als mooiste aan te wijzen...


Remy

Het is misschien een beetje een oneerlijk antwoord, omdat het nog zo vers in het geheugen ligt , maar ik denk Lapland in de winter. Ik heb in mijn leven nog nooit zo veel maagdelijk witte sneeuw gezien!

 

Maar misschien ben ik bevooroordeeld omdat ik er net vandaan kom. Negen jaar geleden was ik in Thailand en dat was ook insanely beautiful. 

 

In beide gevallen kwam ik in een situatie terecht, of dit nu de natuur was of de cultuur, die ik totaal niet gewend was. Dit blijft je wel even bij. Het is verbazingwekkend hoe mooi die natuur kan zijn. 


Neomie

Mijn mooiste bestemming is Griekenland. Ik heb hier driekwart jaar gewoond en ik heb hier zo veel leuke mensen leren kennen, ik hou echt van dit land. 


Vader Aad

Noorwegen! Lekker ruig land! Een paar jaar geleden was ik in Stavanger voor een feest. De vikingzwaarden die uit steen zijn gehouden zijn heel cool!


Nanouk

Tot nu toe vond ik toch Indonesië het mooiste. Het landschap en de bezienswaardigheden daar zijn waanzinnig! Yogyakarta met de Borobodur en Prambanan, en Bali vond ik het leukst...


Harmen

 Ik wil eigenlijk de Lofoten in Noorwegen kiezen, waar ik in 2003 ben geweest. De hoge bergen, fjorden en de huisjes zijn geweldig. De zee is hier zo helder! Ook het vikingmuseum is een aanrader.

 

Maar ik kies toch voor zuid oost Drenthe!


Regina

Mijn favoriete bestemming is Ceram op de Molukken. Hier woont mijn familie en de natuur hier is prachtig. Als ik hier ben voel ik me ook beter en ik eet ook gezonder, veel fruit en zonder chemische bewerkingen. Ik merk het gelijk aan mijn huid, deze is daar veel gaver! Ik kom er helemaal tot rust.


Wouter

Mijn mooiste bestemming is Zuid Afrika vanwege de natuur en de wijngaarden. Vooral Drakensbergen was heel mooi. Maar Nepal was ook tof vanwege de trektochten, je kan hele lange hikes doen. 


Marieke

Ik denk dat ik Colombia het mooiste vond, het nationale park waar de jungle stopt en de Caribische zee begint. Je kon hier met je hangmat op het strand slapen, heel vet! 

 

Je kunt daar ook een trektocht doen naar La Ciudad Perdida, hier is alle bevolking heen gevlucht toen de Spanjaarden kwamen. Alleen waren de mensen al ziek en gingen alsnog allemaal dood en is de stad in de vergetelheid geraakt. 


Suzanne

Mijn mooiste bestemming is Nepal. Dit omdat het een veelzijdig land qua natuur is, je kunt er prachtige trekkings door de bergen doen in het koelere noorden, op neushoorn- en tijgersafari in het warmere zuiden en in het centraal gelegen Kathmandu heerlijk genieten van de cultuur, de vriendelijke Nepalezen en het heerlijke eten! En daar bovenop is het allemaal goed betaalbaar, dus een echte aanrader!


Gregor

Amerika was leuk! Maar de Amerikanen zijn wel net zo gek als ze doen voorkomen! Het meest indrukwekkende was de grootte van Los Angeles was, na uren rijden stopten we op de eerste kampeerplaats en dat was nog steeds in de stad. De hitte in Las Vegas was ook indrukwekkend, net alsof iemand een föhn op je richt. Iedereen wist ook gelijk dat we toeristen waren, omdat we strontverkouden rondliepen door de airco van de kamper. 


0 Berichten

UNESCO

UNESCO wordt veel genoemd in mijn verhalen. Veel  van de plekken of gebouwen die ik bezoek staan op de UNESCO werelderfgoedlijst. Maar wat is dat nou eigenlijk? 

 

UNESCO is een organisatie van de Verenigde Naties en opgericht aan het einde van de tweede wereldoorlog. Het staat voor United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization. De missie van UNESCO is gericht op armoedebestrijding, vredesopbouw, duurzame ontwikkeling en een intercultureel dialoog. 

 

In 1972 is de werelderfgoedlijst van UNESCO opgericht. Op deze lijst staan onroerende zaken die gezien worden als belangrijk voor het gemeenschappelijk wereldgeheugen, dit kan een gebouw zijn, maar ook een natuurgebied of zelfs onder water liggen. 

0 Berichten

Supermarkt Fetisj

Misschien is dit wel iets heel raars... maar wat ik leuk vind om te doen wanneer ik in het buitenland ben is naar de supermarkt. Thuis heb ik hier eigenlijk best een hekel aan, maar zodra ik de grens over ga moeten we hier toch even rond kijken! Ik vind het leuk om bij in zo een simpele omgeving het grote verschil tussen de landen terug te kunnen zien. 

 

Gegrilde inktvis...

Verreweg mijn favoriete vak in de supermarkt is het chips-schap. Ik vind het leuk om te zien hoe anders de smaken zijn. Bij onze oosterburen zie je bijvoorbeeld al verschil. Hier ligt er Curryworst- en Braadworst-chips, die overigens erg lekker zijn. Hoe verder weg, hoe gekker de smaken. Zo kwam ik in Indonesië Zeewier- en Zalm Terriyaki chips tegen en in Myanmar de Gegrilde Inktvis Chips. 

 

Naast de snacks vind ik het de laatste tijd ook leuk om bij de kant-en-klare bakmixen te kijken. Even wat anders dan de cake en appeltaart waar het bij ons vol mee staat. Vanuit Tsjechië heb ik langose mix meegenomen zodat ik dit thuis kan maken (ligt al twee jaar in de kast, maar ik ben het nog steeds van plan!). Bij mijn eerste trip naar Praag was ik helemaal verbaasd toen ik hier Euroshopper artikelen tegen kwam in de Albert. 

0 Berichten