Myanmar Info

Land:

 

 Myanmar, vaak ook Birma genoemd is een land in Azië dat door vele oorlogen en coupes pas sinds 2012 echt open is voor toeristen. Er zijn regelmatig nog wat strubbelingen in het Noorden en recent nog een "etnische zuivering", waarbij Rohingya moslims massaal werden uitgemoord. Best heftig...

 

Check van te voren welke gebieden "veilig" zijn om naar af te reizen:

 

https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen/birma-myanmar 

 

Visum:

 

Voor Myanmar heb je een visum nodig. In Nederland is er geen ambassade, maar als je toevallig in de buurt van Brussel bent, kun je hem daar halen. Ik heb het online geregeld via https://myanmar-evisa-online.com/ en let er ook op dat je paspoort nog minimaal zes maanden na binnenkomst van het land geldig moet zijn. Je hebt ook een Nederlandse visum site, maar die maken gebruik van hetzelfde e-visum formulier en zij brengen nog extra kosten in rekening. 

 

Geld:

 

 De Kyat (MMR)

 Let er op dat pinnen niet overal even makkelijk gaat. Sowieso is het bedrag dat je kunt pinnen vrij beperkt en ben je daar zo doorheen als je zaken als een binnenlandse vlucht of je hotel contant moet afrekenen. In grote steden zijn redelijk wat automaten te vinden, de enige die voor ons werkte was de KBZ bank. Maar in Pyin Oo Lwin hadden we wat meer moeite om een werkende automaat te vinden en in Nyaung Shwe was het helemaal één groot drama (lees hier).

 

Vaccinaties

 

DTP (Difterie, Tetanus, Polio). Als je deze als kind al eens gehad hebt, dan ben je met één prik gelijk tien jaar veilig. Anders worden er drie prikken aangeraden.

 

Hepatitus A (geelzucht), met de eerste prik ben je een jaar veilig, maar als je na (minimaal) een half jaar de tweede prik haalt, dan ben je in ieder geval dertig jaar klaar. Vermoedelijk zelfs levenslang, maar dit is nog niet onderzocht. 

 

Malariatabletten worden ook aangeraden, lees hierover meer in Lariam VS Malarone.

 

https://www.reisprik.nl/

http://www.ggdreisvaccinaties.nl/

 

Reizen:

 

In Myanmar kun je goed van ene plek naar de ander verplaatsen. Binnenlandse vluchten zijn wat prijzig (en hiermee steun je de overheid in plaats van de lokale bevolking). De bus is gemakkelijk en vaak toch redelijk luxe, maar ook weer van de overheid. Eigenlijk scoor je de meeste karmapunten met het nemen van de trein, maar dit is vaak niet erg comfortabel, traag en ze rijden wel heel erg vroeg, bijvoorbeeld om vier uur in de ochtend. Ook kun je gemakkelijk taxi´´  s nemen van de ene plek naar de ander, ook een taxi delen met andere reizigers kan door je verblijfsplek geregeld worden. Regel je reizen wel op tijd, last minute kan soms wat lastig zijn. Zo kun je online niet meer boeken bij de busmaatschappijen als je reis al binnen  24 uur is. 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0