Antwerpen

Dag 1: 

In een opwelling hebben we een weekendje Antwerpen geboekt. De stad staat al langer op mijn verlanglijstje en ik heb er zin in! We pakken de trein direct vanuit werk. De rit duurt maar 2 uur en een kwartier, met een overstap op Schiphol, waar we snel bij Albert Heijn een hoop broodjes inslaan. Ondertussen zien we de zon ondergaan en de halve coupé staat op om hier foto's van te maken. 

 

Voor we het weten staan we op het station in Antwerpen. Natuurlijk zijn we weer ontzettend eigenwijs en gaan lopend op zoek naar ons hostel. Op zich weet ik waar deze zou moeten liggen, maar de halve stad is opengebroken dus we moeten best even zoeken. 

 


We verblijven is Hostel ASH, wat een prima verblijf is, maar ze zijn wel heeeeeel traaaaaaaag met in- en uitchecken, serieus het duurt meer dan een kwartier terwijl we de enige zijn. Bij het hotel zit een restaurant en een bar, waar je ook als niet-gast kunt gaan zitten. Het ziet er in ieder geval gezellig uit, maar we hebben er  geen gebruik van gemaakt. 

 

De kamer is netjes en ook de badkamer is in orde. We kijken uit over een bouwterrein, dat is wel een beetje jammer. We gooien onze spullen neer en gaan een biertje drinken. We besluiten niet het halve centrum door te lopen, maar op een pleintje vlakbij het hostel te gaan zitten. We drinken wat biertjes bij Kelly's Irish Pub


Dag 2: 

Antwerpen is tof, dat heb ik al snel besloten als we door de stad struinen om de highlights te bekijken. Het heeft prachtige oude gebouwen en hippe tentjes. Maar er wordt wel echt OVERAL verbouwd. De straten zijn opengebroken, er liggen heuvels met puin en het stadhuis staat in de steigers. 

 

Normaal gesproken is het stadhuis een echte toeristische trekpleister, het is gebouwd tussen 1561 en 1564 en staat (natuurlijk) op de Unesco werelderfgoedlijst. Op dit moment wordt het gerestaureerd, maar zal in 2020 weer als nieuw zijn. 

 

We ontbijten bij Esco*Bar (hilarisch) wat echt heel lekker en lekker hipster is. De koffie is heerlijk en we eten een omelet en volgens Gijs is het een van de lekkerste ooit! Ik krijg het ding niet helemaal weg, dus hij mag er ook nog eens anderhalf van eten. De koffie is goddelijk en het is dat we maar zo kort in de stad hebben en veel willen zien, anders had ik hier nog wel langer willen blijven zitten... 


We lopen richting het water, hier staan wat oude werven die binnenkort helaas plaats moeten maken voor een nieuwe boulevard. Aan de ene kant vind ik dit echt zonde, maar ik snap het wel. We komen ook langs het Kasteel 'Het Steen' die in de steigers staat. Het is het oudst bewaarde gebouw van Antwerpen en is eigenlijk een oude burcht. Tussen de houten panelen door kan ik wel het beeld van de pestkop  de Lange Wapper zien. Deze grote dude zou in het kasteel hebben gewoond en zou 's nachts dronkelappen achtervolgen (gelukkig heeft hij ons met rust gelaten). Hij speelt een rol in veel oude verhalen uit Antwerpen en omstreken en komt zelfs in Suske en Wiske voor. 


We komen uiteindelijk uit bij Het Eilandje, een gebied in het noorden van de stad. Het is een gepimpt havengebied vol toffe restaurantjes, barretjes etc. Het is aardig  warm aan het worden en we hebben na onze stadswandeling wel een biertje verdient. We gaan zitten bij Sanba op het terras, drinken een biertje en bekijken een verhuizing met een wankel liftje en veel te grote meubels. Het is lekker weer, maar op een tweede biertje moeten we zo lang wachten dat we weer opstappen. Hier in de buurt zit een brouwerij waar het gezellig schijnt te zijn. 


Als we Google Maps volgen lopen we een rondje of 8 langs de kades en door de woonwijk, maar de brouwerij zien we nergens. Als we het eigenlijk hebben opgegeven lopen we er toevallig tegenaan, de Antwerpse Brouw Compagnie. Hier schenken ze het prijswinnende Seef-bier, dat volgens eigen zeggen gebrouwen is naar oud Antwerps recept dat jarenlang verloren is geweest, maar herontdekt is. Of het waar is dat weet ik niet, maar ik vind het een leuk verhaal. Deze toko bevalt ons wel en we drinken het ene na het andere Seefje. Ik ben fan van de Super Cadix, maar Gijs houdt het liever bij een 'gewoon' Seef-biertje. Voor we weg gaan halen we nog een proefpakket met een glas als souvenir. 

Die avond gaan we eten bij de Burgerij, ook op Het Eiland. We hadden de tent 's middags al gezien en natuurlijk even gegoogled. Het terras zat stampvol maar we weten een tafel te bemachtigen. Het is nog vroeg dus eerst drinken we een biertje en gaan verorberen vervolgens een vegaburger. Het eten smaakt echt goed, maar de bediening is een beetje apart, maar dat vind ik wel vaker, dus het zal wel aan mij liggen. 

 

Na het eten en nog wat biertjes lopen we het hele pokke-eind terug naar het centrum, waar we even gaan kijken bij de breakdance wedstrijd die plaatsvind op het plein de Groenplaats. Het is heel druk, maar ook leuk om even te zien. Ik moet wel op mijn tenen staan om over de mensen heen te kunnen kijken. Vooral de jongere zijn ontzettend schattig en potjandorie nog keigoed ook! 

 

De avond sluiten we, net als gisteren, af bij Kelly's Irish PubDag 3: 

 

We ontbijten bij een luxe restaurant vlakbij het station en dumpen onze tas in één van de kluisjes in het station. Waarom hebben we dit nooit eerder gedaan? 

 

Vandaag doen we niet heel veel. We slenteren wat in het centrum en hangen wat bij café Het Gollemke.  Ook duiken we nog even in een heel tof café dat propvol met mariabeelden staat: Het Eflde Gebod. Het gebouw komt al uit de 16e eeuw en ze schenken er meer dan 100 biertjes, en dat terwijl je door de soms freaky beelden wordt aangestaard. 

 

Dan zijn we wel klaar met Antwerpen, we moeten ook nog terug naar Almere. Natuurlijk heeft de NS weer besloten om juist in dit weekend en op ons traject een aantal werkzaamheden uit te voeren. We moeten overstappen in een één of ander gehucht, maar het zij zo. Op Amsterdam Centraal grissen we wat vegaburgers uit de muur bij Smullers (nomnomnom) en bestellen thuis nog lekker (veel te veel) Indiaas. Het was weer een heerlijk weekendje! 

 


0 Berichten