Wad'n dieren!

Maandag 20 juni 2022 - Terschelling -

Vandaag ben  ik eindelijk weer de oude en dat is maar goed ook, want vandaag gaan we zeehondjes kijken. Ik fiets naar een camping verderop waar een winkeltje zit en haal een ontbijt. In het zonnetje eten we een picknick ontbijtje voor we op pad gaan. We fietsen naar West-Terschelling en stoppen bij de Brandaris voor de derde as-dumping van deze trip. 

 

De Brandaris is de oudste nog werkende vuurtoren van Nederland en was afgebouwd in 1594. De oude toren was een aantal decennia eerder dramatisch in zee gestort. En natuurlijk het meest herkenbare gebouw van Terschelling, het icoon van het eiland. 

 

Na een cappuccino bij restaurant Zeezicht gaan we naar de boot. De Talisman ligt tegenover het VVV-kantoor in de haven. We laten onze tickets (€14,- per volwassene) zien en gaan zitten. Het lijkt rustig, maar op het laatste moment komt er een schoolklas vol pubers de pier op. Uiteraard zitten ze vol sterke verhalen, ik zweer dat ik echt noooooooit zo ben geweest, uhum! We hebben ook altijd pech!

 

Om 13:00 uur varen we uit en we hebben prachtig weer, zonnig met af en toe een wolkje. Een fotograaf naast me vertelt dat we hier veel geluk mee hebben, want het zorgt voor een mooie lichtval op het zeewater. Alleen de tocht naar de zandbank is al chill. Ondertussen horen we via de luidspreker allerlei feitjes over de bruine en grijze zeehonden die samen in de Waddenzee leven en rondhangen op de zandbanken.

 

Wanneer de zandbank in zicht komt zie je in de verte al de zwarte vlekjes in de zon liggen opwarmen. Via de speaker wordt gevraagd om zo min mogelijk geluid te maken, zodat de dieren niet schrikken. We mogen hier in theorie alleen zijn zodat de Talisman kan checken of er geen zieke, gewonde of zelfs dode dieren in de groep aanwezig zijn. Als dit wel het geval is, dan geeft de Talisman dit door en kan er een opvangcentrum komen om het dier te verzorgen en natuurlijk zo snel mogelijk weer uit te zetten. Je ziet regelmatig dieren die ver van de groep verwijdert zijn. De Talisman geeft aan dat dit dieren zijn die heel recent zijn uitgezet. 

 

We varen steeds dichterbij en nu kun je de zeehondjes al goed zien. Het verbaast me hoe dichtbij we eigenlijk op de zandbank kunnen komen. Naast ons varen nog andere bootjes van tours, ook hele kleine bootjes, dat lijkt me ook wel een keer tof. Als we zo een beetje tussen de zeehonden op de zandbank liggen staat iedereen vol bewondering naar de dieren te kijken. Soms vergeet je dat we in Nederland meer hebben dan koeien. De pubers kunnen zich uiteraard niet gedragen en op een moment voel ik me geroepen om er eentje een nare por met mijn elleboog te geven. Het kost me wel karmapunten, maar het eikeltje zit keihard te krijsen en er is net dertig keer gezegd dat je stil moet zijn...zucht... 

 

De Talisman geeft je 99% garantie om de zeehonden te spotten. Eigenlijk liggen ze hier dus echt altijd en is het haast onmogelijk om ze niet te kunnen zien. Niet zoals bij die leuke dolfijnen en walvis tourtjes in het buitenland, waar we elke vaak pech hebben. 

Nadat we weer met beide beentjes op de wal staan gaan we wat inkopen doen. Ik heb alle boeken die ik heb meegezeuld al uit en ik heb er eentje op het oog. Bij boekhandel Funke koop ik het boek ‘De Lutine’ van Martin Hendriksma. Het gaat over een heuse goudkoorts in Nederland, nadat er een schip met een flinke lading goud, zilver, dubloenen en Spaanse matten in 1779 zinkt tussen Vlieland en Terschelling. Het boek vertelt deze geschiedenis van de afgelopen 200 jaar en ik vond het een tof boek. 

 

Met een volle rugtas, maar lege maag strijken we neer bij Grand Café Het Raadhuis vlakbij de haven (ik heb begrepen dat het er nu niet meer zit, jammer want ik vond het een leuke tent). We drinken een echt Terschellinger biertje met de naam Schoemrakker. Volgens hun website zijn zij de eerste brouwerij op Terschelling, ze gebruiken voor het brouwen van hun biertjes het water dat afkomstig is uit de duinen van het eiland. Ze hebben ook een proeflokaal. 

 

Daarna gaan we naar een volgend café, horen het gebrabbel van een dronken Eilander aan over Walkinderen, fietsen nog naar Midsland voor een biertje, maar eigenlijk is alles na Oerol een beetje uitgestorven. Alle horeca-eilanders zijn toe aan een break en veel is dan ook een paar dagen gesloten als ze Oerol achter de rug hebben. Dan maar terug naar de tent met snacks en bier! 

Reactie schrijven

Commentaren: 0