#5 Pelau uit Trinidad & Tobago

Dit recept is mijn persoonlijke favoriet tot nu toe! Het was even wat werk, vooral omdat er tussendoor allerlei dingen gebeurde die niets met het koken te maken hadden. 

 

Gijs vond het geloof ik iets minder, maar ik vond het een dikke 8 waard!

Groene Caribische Marinade:

- 2 stengels selderij

- 5 tenen knoflook

- bos peterselie 

- 4 stengels bosui 

- 2 bolletjes piment 

 

Snijd de selderij in stukken, de bosui in reepjes, pers de knoflook en snijd de blaadjes van de peterselie. Gooi dit samen met geperste piment balletjes en een kwart kopje met water in de keukenmachine tot het een groene pap is geworden. 

 

Laat de (plantaardige) kipstukjes minimaal 2 uur marineren in de marinade. 

Ingrediënten Pelau:

- 2 uien gesneden 

- 1 grote wortel in schijfjes 

- 1 paprika 

- 2 tomaten 

- 5 eetlepels bastaardsuiker

- scheutje olie 

- 2 kopjes pandanrijst 

- kokosmelk  

 

 

Bereiding: 

 

Smelt de suiker langzaam in een scheutje (zonnebloem)olie. Roer niet te veel. Als de suiker gesmolten is bak je de kip hier in. Bewaar de overgebleven marinade. Na een minuut of 5 (in ieder geval bij de plantaardige variant) gooi je de groenten erbij. Kook ondertussen de rijst in een laagje water. Laat de pelau 10 minuten garen met de deksel op de pan. Gooi vervolgens de overgebleven marinade en de erwten bij de pelau en laat dit nog een minuut of 5 sudderen. 

 

Als de rijst gekookt is gooi je de kokosmelk erbij. Niet te veel, maar laat het intrekken met de deksel op de pan. Dit duurt ongeveer vijf minuten. Ik had nog magere kokosmelk staan, maar dit vind ik geen aanrader. De volgende keer zou ik gewoon lekker vette kokosmelk gebruiken. 

 

Je kunt de rijst bij de pelau gooien, maar dit heb ik niet gedaan. Ik vind het prettiger eten om het apart op te scheppen. 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0