5 Jaar in As

Op 9 oktober 2012 overleed mijn moeder aan kanker. We hadden een goede band, ook al waren we beide misschien niet de makkelijkste...

 

Toen ik de grote pot met as bij het crematorium in mijn handen gedrukt werd was ik in shock over de hoeveelheid as en het gewicht. Eigenlijk besloot ik al gelijk dat er zat was om ergens uit te strooien. Iets later ontstond het idee om mijn moeder op zoveel mogelijk plekken uit te gaan strooien. Hieronder is te lezen waar ze na vijf jaar al verspreid is. Ik heb een klein vermoeden dat er nog een hoop plekken bij zullen gaan komen. Het einddoel is, op verzoek van mijn moedertje, Bora Bora.

 

Niet op chronologische volgorde... 

Praag, Tsjechië:  De eerste keer dat ik de as van mijn moeder uit ging strooien was in Praag. Bij mijn geliefde love locks bij de Čertovka brug. 

 

Praag, Tsjechië: Ik had de smaak te pakken en heb mijn moeder ook bij Hostel Elf uitgestrooid. Op de één of andere manier had ik het idee dat ik hier altijd wel terug zou komen... 

Tabór, Tsjechië: Op het terrein van Mighty Sounds. Ik wil haar niet alleen op mooie plekken uitstrooien, maar ook op plekken waar ik gelukkig ben geweest. 

Abu Dhabi, Verenigde Arabische Emiraten: Al heb ik er wel bij gezegd dat ik Abu Dhabi niet waardig genoeg vond, ik heb haar onder een palmboompje naast een autoweg toch uitgestrooid. 

Jakarta, Indonesië: Ook in deze smogstad heb ik wat as gedropt. Tussen de wolkenkrabbers, op een dakterras met een geweldig zwembad, dat dan weer wel. 

Yogyakarta, Indonesië:  Ik was de as vergeten op onze trip naar de tempels, Borobudur en Prambanan. Helaas. Toch wilde ik niet weg gaan zonder wat van haar achter te laten. Dan maar ik de mooie tuin van ons verblijf Wisma Ary's. 

Ubud, Indonesië: In de jungle achter de Olifantgrot, in een mooi stroompje, tussen de rotsen. 

Senaru, Lombok, Indonesië: Bij de eerste echte waterval die ik volgens mij gezien heb... (ik reken die in Burgers Zoo in Arnhem niet mee..)

Rinjani, Lombok, Indonesië: Jankend liepen we van de helling af, nadat ik besloten had dat ik de trekking niet ging trekken. Ik wilde eigenlijk alleen terug gaan en had de as al aan Gijs gegeven, zodat hij deze op de top kon uitstrooien. Echter wilde de handlers mij niet alleen terug laten gaan. Gijs heeft onderweg nog wel wat as laten vallen en heeft belooft dat hij ooit terug zou komen om de top te halen. Rinjani Fail!

Goa, India: Bart heeft mijn moeder mee op reis genomen en haar uitgestrooid bij Goa. Een slechte foto, maar dit is een screen shot van een emo-filmpje (tranen met tuiten) op Facebook. 

Weerwater, Almere, Nederland: Ik had het voornemen om elk jaar iets te doen voor het overlijden van mijn moeder. Niet alleen herdenken, maar ook een aparte gelegenheid om haar te vieren. Dit is nooit echt goed gelukt. Het begin was leuk, maar het eindigde keer op keer in een drama. Met 'Bakodag' hebben we een aantal keren wenslampionnen opgelaten. Ook heeft Nanouk de as uitgestrooid bij het ziekenhuis waar ze is overleden, in het weerwater. 

Mirtestraat, Almere, Nederland: Hier heb ik jaren met mijn moeder gewoond. Goede en slechte tijden gehad. Eén van haar beste vriendinnen die toevallig ook onze buurvrouw was die woont hier nog steeds. Zij heeft een beetje van de as in onze oude achtertuin uitgestrooid voordat het huis werd verkocht. 

Zaanse Schans, Nederland: Tijdens een logeerpartijtje bij Remy en Roos in Zaandam kwamen we op de Zaanse Schans. Ik zag weer de ideale plek om mijn moeder te dumpen en liet het over aan mijn gastheer- en vrouw. 

Keulen, Duitsland: Een weekendje Keulen, waarbij na één uur mijn camera en telefoon leeg waren en ik welgeteld vijf foto's heb gemaakt van het hangen bij een vriendin thuis... Ik hoop dat iemand anders nog een foto weet op te snorren van de slotjesbrug waar ik de as in het water heb gekieperd. 

Castricum strand, Nederland:  Na een klein festivalletje (Uit-Je-Bak-Festival) belanden we spontaan op het strand. We keken hoe de zon onder ging en Robert strooide wat as van mijn mams uit in de zee. 

Valkenburg, Nederland: Gijs had als verrassing voor mijn verjaardag een weekendje naar Valkenburg geregeld. Natuurlijk ging de as ook weer mee. 

Florence, Italië: Ook Remco kreeg een buisje met wat as mee op zijn vakantie naar Florence. 

Nyaung Shwe, Myanmar: Bij een mooie tempel bij Lake Inle heb ik de as weer tevoorschijn getoverd. Ik vind het een fijn idee dat mijn moeder op zoveel mooie plekken op de wereld 'aanwezig' is. 

Kalaw, Myanmar: Bij een klooster onder een prachtige boom, die op de één of andere manier op de foto veel minder indrukwekkend is dan hij in het echt was. 

Bagan, Myanmar: Ik denk dat dit wel één van de mooiste plekken is waar ik mijn moeder uit heb kunnen strooien...

Pyin Oo Lwin, Myanmar: Hoewel de tocht er naar toe ook bekend staat als de hel van 2016, leidde dit wel tot een fantastische waterval. Die waarschijnlijk nog mooier werd door het kleine gouden tempeltje dat ernaast stond. 

Mandalay, Myanmar: De stad in Myanmar die mij het meest tegenstond, maar die in de laatste uren dat ik er was een hoop goed maakte. We gingen de zonsondergang bekijken bij de tempel op Mandalay Hill. Wat een bizar mooi spektakel.. 

Yangon, Myanmar: Ook met deze stad heb ik een haat-liefde verhouding gehad. Achteraf is er gelukkig meer liefde blijven hangen dan haat. Ik heb mijn moeder hier op  het nippertje nog uitgestrooid in een stadspark met uitzicht op de Schwedagon Pagoda.

Edinburg, Schotland: Na het 'beklimmen' van een heuvel bij Arthur's Seat hadden we een prachtig uitzicht over de stad. Het was duidelijk dat het uitstrooiritueel hier moest plaatsvinden. 

Rialto, Venetië, Italië: Eén van de weinige plekken waar ik met voorbedachte raden de as ging uitstrooien. Ik had voor de verandering zowaar een plan...

Ljubljana, Slovenië: Haastig nog even de as uitstrooien bij de Drakenbrug, waar ik al dertig keer langs was gelopen, maar het elke keer vergat. 

Hvar, Kroatië: Op het eiland waar we een dagje op bezoek gingen vanuit Split. 

Plitvice, Kroatië: In één van de mooiste parken van Europa!

Zagreb, Kroatië: Zagreb vind ik oprecht één van de meest waardeloze steden waar ik geweest ben. Ik had er heel wat van verwacht, maar dit viel zo zwaar tegen. Toch heb ik mijn moeder uitgestrooid op een plek waar ik wel genoten heb, ons Hostel Mali Mrak!

Gent, België: Nanouk sleurde ons mee om haar verjaardag in Gent te vieren. Bibberend van de kou heb ik de as op één van de bruggen uitgestrooid in het bijna bevroren water. 

Texel, Nederland: Ook weer een haastige strooisessie. Het waaide hard en de rest wilde al terug naar de auto lopen. Ik rende, viel, en rende nog verder het strand op bij Paal 19 om toch wat moeder neer te gooien. 

Pico De Ruivo, Madeira, Portugal: De hel van 2017, wat een barre tocht, maar toch ook weer een fantastisch mooie plek om wat as te lozen.

Caldeiraõ Verde, Madeira, Portugal: Weer één van de mooiste plekken waar ik ooit terecht ben gekomen. 

Klik hier om de plekken van het 6e jaar in as te bekijken. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0