Rebelse David Černý

Een Pragenaar en schepper van controversiële en provocerende sculpturen, David Černý. In Praag zelf kom je het één en ander van hem tegen op straat. 

Babies Babies Babies

De tien freaky babies met een geïmplodeerd gezicht beklimmen de afzichtelijke televisie toren in de wijk Žižkov. Het zou een tijdelijke project zijn, maar inmiddels is besloten de gigantische kleintjes permanent de toren op te laten kruipen. Drie van deze schatjes vindt je ook in het park naast het Kafka museum. De betekenis achter de beelden zou zijn dat de mens niet meer zonder technologie kan, vandaar de vierkante gaten in het gezicht. 

Man hanging out

Hoog boven een straat in de oude stad hangt een man aan een lat. Hij hangt er relaxt bij, met één hand in zijn zak, terwijl hij daar levensgevaarlijk bungelt. Het is niemand minder dan Sigmund Freud, de bekende psyche-analist, die geboren is in een gebied wat tegenwoordig onder de Tsjechische Republiek valt. Freud werd tijdens zijn leven getergd door angsten en fobieen, waaronder de angst om te sterven. Toch pleegde hij op zijn 84ste (met wat hulp) zelfmoord. Dit werk van Černý zou deze tegenstrijdigheid uitbeelden. Het sculptuur heeft al aardig wat landen van de wereld gezien en zorgde telkens voor opschudding. Regelmatig werden de hulpdiensten gebeld, omdat toeschouwers dachten een echte zelfmoordpoging te zien. 

Piss

Twee bronzen mannen staan ongegeneerd tegen over elkaar te urineren bij het Kafka museum. Een bizar tafereel voor een fontein. De beelden bestaan uit dunne schijven en is geprogrammeerd om te draaien. De heupen gaan heen en weer en de penissen op  en neer. Op de fontein staat een telefoonnummer waar een SMS bericht naartoe gestuurd kan worden. De groen uitgeslagen figuren plassen dan de tekst in het water van de fontein. Een beetje raar, maar best geniaal.

 

 

Andere werken van David Černý zijn Gesture, Feast of Giants, London Booster, Kafka, Speed en Roaster. http://www.davidcerny.cz/

Reactie schrijven

Commentaren: 0