Roadtrip Groningen

Mijn moeder en ik gingen vaak 'roadtrippen'. Gewoon de auto instappen en we zien wel waar we uitkomen. Soms was er wel een plan, maar meestal waren dit spontane uitjes.

 

Onze roadtrip naar Groningen in 2008 was redelijk uitgedacht. Mijn moeder was op dat moment bezig met stambomen, die van haar en die van mij. Het meeste van haar moeders familie komt uit Groningen, dus ze kwam behoorlijk wat plekken tegen die ze graag wilde bezoeken. Dus springen we in de auto...

Garsthuizen

Garsthuizen is een klein dorp op een dijk, waar een hele clan Krijgshelden heeft gewoond (wat een toffe achternaam). Mijn moeder kwam hier als klein Margootje regelmatig en had hier mooie herinneringen aan. Dit moest dus wel één van de stops worden. Het dorp is ontstaan in de 11e eeuw en zou toen 'Gershuizen' geheten hebben. Gers is oud Fries voor gras, dus echt een spannend dorp zal het niet geweest zijn. De kerk die ooit in Garsthuizen stond is helemaal gesloopt. Het dorp hoopt het te kunnen renoveren, maar hier is geen budget voor. Dat is best sneu. Toen ik er was, stond het grootste gedeelte er nog wel. Alleen de toren hadden ze alvast afgebroken omdat deze op instorten stond. 

Symensoord

Een straatje in Garsthuizen waar de opa en oma van mijn moeder woonde. Mijn overgrootopa was 'kunstenaar' en heeft het straatje geschilderd. Het schilderij hing jaren bij ons in de gang en het was best gek om het in het echt te zien. 

Allersmaborg

Een oude borg met een rijke geschiedenis. Er was een link met de stamboom van mijn moeder, maar ik heb geen idee meer wat het nu was... 

Menkemaborg

Eigenlijk hetzelfde verhaal als de Allersmaborg, ik weet dat er een connectie is, maar wat, dat is me ontgaan. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0