Voorbereiding

Als ik ga nadenken over een volgende bestemming, dan wordt ik al helemaal nerveus. Ik wil zoveel plaatsen bezoeken, zoveel reisjes maken, ik denk niet dat ik kan kiezen... Wanneer ik het er dan even met Gijs over heb en we hebben daadwerkelijk een datum geprikt, dan zijn we er altijd binnen vijf minuten uit. Toch wil ik ooit nog een pot vullen met briefjes met daarop bestemmingen, ik denk stedentripjes, om daar een plek uit te grabbelen. Maar vooralsnog is dat niet nodig. 

 

Wanneer we eenmaal een plek op het oog hebben begint de voorpret. Wat is er te doen, hoe komen we daar en waar gaan we verblijven. 

Tickets

Gijs is degene die zich met de tickets bemoeit. Ik ben hier veel te ongeduldig voor. Hij kan uren zoeken, maar tegenwoordig proberen we dezelfde avond en in de dezelfde sessie nog te boeken. We hebben gehoord (en gemerkt) dat hoe meer je op dezelfde bestemming zoekt, hoe hoger de prijzen worden. Je merkt het al op het moment dat je een bestemming zoekt op Google, vervolgens krijg ik aanbiedingen van Booking.com in mijn e-mail... 

 

Maar goed, Gijs is dus de ticketmaster en weet altijd wel wat "goedkoops" te vinden. Toch boeken we het meest via cheaptickets.nl en via Tix. Heel af en toe boeken we het rechtstreeks bij de maatschappij zelf. Vooral bij Easyjet werkte dit goed. We vlogen bijna altijd met deze maatschappij naar Praag. Tegenwoordig hebben zij behoorlijk ongunstige vertrektijden en door een eigen terminal op Schiphol zijn de prijzen behoorlijk gestegen. 

 

Om goedkoper uit te zijn proberen we om zo veel mogelijk met alleen handbagage te reizen, maar als we naar een festival gaan moet de tent ook mee en boeken we voor één persoon ruimbagage of natuurlijk bij de wat langere reizen nemen we wel wat meer mee. Daarnaast kijken we of andere luchthavens goedkoper zijn. Zo zijn we naar Indonesië gevlogen vanaf Brussel en naar Myanmar via Dusseldorf. De reis er naar toe en de overnachting in de buurt maken het alsnog voordeliger. 

Lijstjes

Op het moment dat de tickets in de pocket zijn, mag ik aan het werk. Ik maak een miljoen lijstjes, wat moeten we regelen, wat moeten we kopen, waar wil ik heen, wat wil ik zien, waar gaan we slapen en vooral belangrijk...wat wil ik allemaal eten! 

 

Allereerst de belangrijke zaken, de echte voorpret komt in een ander artikel aan bod: 

 

- Is mijn paspoort nog geldig

- Moet ik een visum regelen

- Zijn er vaccinaties nodig of bijvoorbeeld malaria pillen

 

Het paspoort is natuurlijk snel te checken, maar voor sommige landen moet je paspoort nog een half jaar geldig zijn, zo ook voor Myanmar en Gijs moest dus een nieuw paspoort gaan regelen. Doe dit gewoon ver van te voren om stress te voorkomen. 

 

Een visum is meestal redelijk makkelijk voor elkaar te krijgen. Toen ik in 2013 naar Indonesië ging, konden we het formulier in het vliegtuig invullen en vervolgens bij de luchthaven van Jakarta inleveren en hoppa mijn paspoort werd gestempeld. Myanmar was weer een ander verhaal. Het visum moet van te voren geregeld worden, maar Nederland heeft geen ambassade die bezocht kan worden, dan zou je naar Brussel moeten. Dit was me toch een beetje te veel van het goede en er kwam geen gelegenheid om dit te kunnen combineren. Ik had gelezen dat het ook via internet zou kunnen met een e-visum, maar toch is dit best eng. 

 

Ik heb denk ik een uur gedaan over het invullen van het aanvraagformulier en heb tijdens me tijdens het wachten op de bevestiging best druk lopen maken. Straks wordt het afgewezen... Gelukkig kreeg ik de volgende dag al bericht dat alles in orde was, we hebben een visum!

Vaccinaties en pillen

Helaas is het soms nodig om maatregelen te treffen om je gezondheid op reis te bewaken. Via de GGD zijn vaccinaties en bijvoorbeeld recepten voor malariatabletten te verkrijgen. Wel willen ze best veel van je weten, de laatste keer was ik bijvoorbeeld helemaal vergeten om het reisprogramma mee te nemen om toe te lichten welke gebieden we allemaal zouden binnen gaan. Daarnaast raadt ik ook aan om zelf wel even de mogelijkheden te onderzoeken. Bij ons wilde ze een middel aanraden dat door Amerikanen (blegh) veel gebruikt wordt, maar vol zit met antibiotica. 

 

Ook kan het zijn dat ze bij de GGD zonder bepaalde vaccinaties komen te zitten, dit is vaak zo in het hoogseizoen. Het is geen verplijchting om je te laten vaccineren. In Almere heb je bijvoorbeeld Reisprik.nl, waar je ook terecht kunt. 

 

Wat betreft de malaria tabletten, hier heb ik een artikel over geschreven. Ik vond de eerste keer best heftig, toen zat ik aan de Malarone, maar de tweede keer had ik Lariam en dit viel we 100% mee. Lees hier meer over in Lariam VS Malarone.

 

Hoewel ze overal altijd waarschuwen geen straatdieren te aaien en op te passen met apen, vind ik dit altijd lastig. Trouwens niet om weg te blijven van de apen, die vind ik maar hinderlijk, maar de katten... Ik kan er niets aan doen, ik MOET ze gewoon aaien. Ik ben ook tot nu toe niet gekrabd of gebeten. Wel heb ik een aanvaring gehad met een paar straathonden wat voor mijn gevoel best mis had kunnen gaan. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0